De ruimtelijke ontwikkelingsopgave en de beheeropgave kennen allebei een totaal verschillende aanpak en uitwerking waarvoor specifieke kennis en kunde nodig is. Dat gaat vaak gepaard met een te eenzijdige benadering en leidt tot resultaten die niet goed op elkaar aansluiten. Door het samenbrengen van de nog altijd van elkaar verschillende werkwijzen van ontwikkeling en beheer is een methodiek ontwikkeld, die het mogelijk maakt om beide werelden met elkaar te verbinden om zo tot integrale oplossingen te komen van complexe opgaven in de fysieke leefomgeving.
Voor de steeds complexere opgaven in een leefomgeving waarin sprake is van samenloop met de grote maatschappelijke opgaven, zoals energietransitie, klimaatadaptatie, de vervangingsopgave, vergroening en inclusie, in een overheidsorganisatie die kampt met capaciteitsproblemen in omvang en kwaliteit, hebben wij, om dit alles adequaat het hoofd te bieden, de methodiek Integraal Gebiedsgericht Werken ontwikkeld, die we in dit document en middels e-learning presenteren.
Met de methodiek van Integraal Gebiedsgericht Werken bieden wij een werkwijze aan die niet alleen de geschetste complexiteit onderkent, inspeelt op de grote maatschappelijke opgaven en rekening houdt met de beperkingen in kwantiteit en kwaliteit van uw organisatie, maar ook oog heeft voor het verkrijgen van voldoende draagvlak middels integrale afwegingen voor de bestuurlijke besluitvorming die verbonden is aan de opgaven en programma’s waarvoor de organisatie zich gesteld ziet.
Daarmee wordt de opgave of het programma herkenbaar en voor de komende jaren inzichtelijk gemaakt voor zowel de stakeholders als de medewerkers, werkbaar voor het management en gaan de bestuurders mee in de noodzakelijke besluitvorming in de geest van de Omgevingswet.